Blog

Kiskamaszok bőrápolása 2. rész

Kocsmáros Gabi
2022.10.16 10:00
Kiskamaszok bőrápolása 2. rész

A kiskamaszok bőrápolása három pilléren áll, ebben a posztban erről mesélek.



    1. tisztítás és tisztántartás

    Bár logikusnak tűnhet, de a legrosszabb, amit tehetünk, ha vadul és ész nélkül tisztítani és szárítani kezdjük a bőrt például szappannal! Ha így teszünk, akkor a túlzott szárításra a bőr védekezésképpen még több faggyút kezd termelni, amivel csak felerősítjük az egyébként is fokozott faggyútermelést. Ráadásul a szappan pH-ja 8,5-10 közötti, ami szintén jojó effektushoz fog vezetni, a lúgosításra a bőr (érezvén, hogy itt mindenféle támadások érik) védekezésképpen magasabb fokozatba kapcsolja a faggyútermelést. 

    Az olajos letisztítás (amiről részletesen itt és itt írtam) ésszerű választás, ami egyrészt nem is szárít, másrészt semmi fura, idegen anyaggal nem találkozik a bőr, amivel meg kellene küzdenie. 

    Nem javaslom, hogy az egész arcot tisztítsuk, inkább csak az érintett területeket, ami főleg a homlok-orr-áll szentháromságot jelenti.

    A letisztításhoz használjunk mandulaolajat, vagy más hidegen préselt növényi olajat, és nagyon puha pamut anyagot, flanelt, waffelt vagy frottírt. A letörlés pedig tényleg csak törlés legyen nagyon finoman, gyengéden, semmiképpen ne dörzsöljük a bőrt, mert a túlzott hámlasztás jojó effektushoz vezet, és felvastagszik tőle a bőr. 

    A 2. és a 3. pillérről, a tonizálásról és a hidratálásról, illetve az étkezésről a következő posztban fogok mesélni.

     

    Van kérdésed ezzel a témával kapcsolatban? Tedd fel kommentben, vagy írj nekünk Messengeren!