Blog

Sminkeltávolítás, arctisztítás Slow módon

Kocsmáros Gabi
2022.04.06 14:06
Sminkeltávolítás, arctisztítás Slow módon

Talán hallottad már, hogy a legtöbb forgalomban kapható samponban, tusfürdőben, de még arcápoló készítményben is megtalálható egy SLS vagyis sodium laureth/lauryl sulfate nevű, erősen habzó anyag. Ez egy igen agresszív tisztító hatású vegyület. A mosogatószerben is ezt a tenzidet találod, éppen azért, hogy a “makacs zsírt” is le tudd vele mosni.

Hasonló mechanizmussal a távolítja el a bőrödről is a piszokkal együtt a saját zsírodat, a faggyút is. A fazékkal ellentétben azonban a bőrödnek van egy természetes, saját “krémje”, amit bőrfelszíni emulziónak vagy hidrolipid (vizes-zsíros) rétegnek neveznek. Ez a réteg biztosítja a bőrünk számára az egészséges lét feltételeit: megakadályozza, hogy túl sok víz párologjon el belőle, védi a széltől, a hidegtől, a mechanikai sérülésektől, hiszen ezek hatására gyulladások alakulhatnak ki benne.

A SLS megbontja a bőr hidrolipid rétegét: eltávolítja belőle a lipidréteget, és ezzel a bőr védtelenné válik a környezeti hatások ellen. A folyamatos zsírtalanítás eredménye pedig ekcéma vagy atópiás dermatitisz is lehet.

Milyen alternatív lehetőségek állnak a rendelkezésedre, ha szeretnéd fenntartható módon és kíméletesen, a bőr igényeinek megfelelően letisztítani az arcodat a nap végén? (Ebben a bejegyzésben kizárólag az arc letisztításáról lesz szó, a test többi részéről később fogok írni.)

Négy lehetőség közül is válogathatsz, a bőröd állapotának és igényeinek megfelelően.

  1. Agyaggal

  2. Olajjal

  3. Hideg eljárásos szappannal

  4. Szappanmentes lemosóval

AGYAGOS LETISZTÍTÁS

Az agyagok lamellált, háztetőcserép-szerű felületüknek köszönhetően habzás nélkül kötik magukhoz a szennyeződéseket.

Problémás (pattanásos, ekcémás, gyulladt, rozaceás) bőr esetén a nagyon gyengéd agyagos lemosást hetente két-három alkalommal javaslom.

Lépésről lépésre:

Fehér agyagot, magyarul kaolint bármilyen bőrtípus esetén használhatunk, de magyon problémás, pattanásos bőr esetén akár montmorillonit típusú zöld agyagot is választhatsz. (Ha ennek az eldöntésében szükséged van segítségre, keress meg bátran személyesen!)

Egy mokkáskanálnyi mennyiséget keverj tejszínsűrűségűre pár csepp vízzel akár közvetlenül a tenyeredben. Ezzel a lemosó tejjel simítsd, masszírozod át az arcod. Előfordulhat, hogy száraznak érzed, ilyenkor nyugodtan adj még hozzá vizet. Végül langyos vízzel öblítsd le.

Letisztítás után tonizálj! Ez MINDIG a letisztítás része. A tonikkal tudod visszaállítani a bőröd egészséges savas pH-ját, a zsír mellett a savas pH a másik kulcsa az egészségesen működő bőrnek. Erre a célra tökéletes, ha a bőrtípusodnak megfelelő hidrolátummal spricceled le az arcodat. A hidrolátumokról egy korábbi cikkben részletesebben is írtam.

Agyagos letisztítás után különösen fontos a hidratálás olajjal vagy hidratáló krémmel.

OLAJOS LETISZTÍTÁS

Talán nem gondolnád, de akár zsíros bőrre is alkalmas lehet az olajjal történő letisztítás. Az nem kérdés, hogy a smink eltávolításához ez az alternatíva a legjobb választás.

Az az elve, hogy a hasonló a hasonlót oldja. Így tehát a felgyülemlett faggyút, a benne a nap során összegyűlt szennyeződéseket, a sminked maradványait mind-mind le tudod tisztítani olaj segítségével.

Lépésről lépésre:

Bármilyen semleges, hidegen sajtolt olajat választhatsz: jojobát, sárgabarackmagot, mandulát, argánt, de akár szűz kókuszolajat vagy olívát is.

Az olajos letisztításkor nem cél, hogy az olaj felszívódjon, így ne aggódj amiatt, hogy “zsíros” a bőröd, illetve nincs jelentősége annak sem, hogy milyen olajat választasz, hiszen itt magára a zsíros közegre van szükséged, nem a hatóanyagokra.

Egy szűk mokkáskanálnyi (2-3 ml) olajat masszírozz el egy-két percig az arcodon. Kezdd a homlokoddal, majd haladj lefelé az orrodon és az orcákon egészen a nyakadig. Minden egyes területet gondosan és hosszan masszírozz át! Legvégül a szempilládat is simítsd át néhányszor, az olaj a szempillaspirált is szépen feloldja.

Egy kisméretű törölközőt márts meleg vagy forró vízbe. (Vigyázat, rozaceára való hajlam esetén legfeljebb 40 fokos vizet használj, soha ne forrót!)

Terítsd a vizes törölközőt az arcodra, várj pár másodpercet, majd gondosan töröld le vele mindenhonnan az olajat és vele együtt a szennyeződéseket.

Letisztítás után tonizálj! Ez MINDIG a letisztítás része. A tonikkal tudod visszaállítani a bőröd egészséges savas pH-ját, a zsír mellett a savas pH a másik kulcsa az egészségesen működő bőrnek. Erre a célra tökéletes, ha a bőrtípusodnak megfelelő hidrolátummal spricceled le az arcodat. Tonizálás után hidratáld a bőröd olajjal vagy hidratáló krémmel.

A HIDEG ELJÁRÁSOS SZAPPANNAL TÖRTÉNŐ LEMOSÁS

A személyes véleményem, hogy nincs olyan körülmény, amely indokolná a szappan használatát arcon. Bármilyen durva szennyeződés eltávolítható az olajos letisztítással.

Sokan vannak mégis, akik elképzelhetetlennek érzik a tisztaságot habfelhők nélkül. Nekik azt javaslom, használjanak hideg eljárással készült szappant, amely tartalmazza a finomítatlan olajok hatóanyagait, hidratáló hatású természetes, növényi glicerint, illetve zsírtöbbletet, amely lényegében a szappanba beépített hidratálókrém, 8-10%-nyi el nem szappanosodott növényi olaj. Szappant használni kizárólag egészséges bőr esetén tanácsos. A hideg eljárásos szappanról itt olvashatsz részletesebben.

Letisztítás után tonizálj, ez MINDIG a letisztítás része. Ebben az esetben különös jelentősége van ennek a lépésnek, hiszen a szappan pH-ja jóval lúgosabb a bőr pH-jánál. A tonikkal tudod visszaállítani a bőröd egészséges savas pH-ját, a zsír mellett a savas pH a másik kulcsa az egészségesen működő bőrnek. Erre a célra tökéletes, ha a bőrtípusodnak megfelelő hidrolátummal spricceled le az arcodat. Tonizálás után hidratáld a bőröd olajjal vagy hidratáló krémmel.

Léteznek SLS-mentes arclemosó gélek, amelyek nagyon gyengéd, növényi tenzidekkel tisztítanak, nem is habzanak annyira, mint a SLS-tartalmúak.

A szappanmentes lemosók olyan készítmények, amelyek nem túl agresszívek, nem túl lúgosak, így nem is szárítják a bőrt ellentétben a SLS-t tartalmazó készítményekkel. Használhatod őket az olajos sminkeltávolítás után is, vagy egyszerűen önmagukban.

Letisztítás után tonizálj, ez MINDIG a letisztítás része. A tonikkal tudod visszaállítani a bőröd egészséges savas pH-ját, a zsír mellett a savas pH a másik kulcsa az egészségesen működő bőrnek. Erre a célra tökéletes, ha a bőrtípusodnak megfelelő hidrolátummal spricceled le az arcodat. Tonizálás után hidratáld a bőröd olajjal vagy hidratáló krémmel.

Ha bármilyen kérdés merült fel benned, és szeretnél rá megnyugtató választ kapni, bátran keress meg személyesen.