Blog

Téli bőrszárazság? Növényi olajok!

Kocsmáros Gabi
2022.01.21 14:14
Téli bőrszárazság? Növényi olajok!

A téli hideg, és a külső-belső hőmérséklet közötti különbség megterheli a szervezetünket is, de gondolj csak az arcodra! Ez a terület akkor is ki van téve a környezeti viszontagságoknak, amikor minden mást, még a kezedet is be tudod bugyolálni épp ezért a téli bőrszárazság komoly probléma.

Sokszor kérdezitek, miközben éppen a mélytisztító nyomkodás kínjai közt senyvedtek, hogy mi a csodának vannak mitesszerek az orrunkon. Hát éppen ezért: mert az orrunk aztán végképp kint kell, hogy legyen, ha nem akarunk megfulladni. Emiatt ezen a területen sokkal több és aktívabb a faggyúmirigyeink száma, mint bárhol máshol a testünkön, mert a faggyú a bőrünk barrier (környezettől elhatároló) funkcióját erősíti, és védi a hidegtől, a széltől, a nedvességtől mindazt ami bentebb van bennünk.

EGYEDÜL NEM MEGY…

A bőrünk saját védelmét nem árt néha megtámogatni, mert a hidegnek hosszan kitett területeken a test nem feltétlenül birkózik meg egyedül a feladattal. Erre a célra régebben mindenféle kőolajos-vazelines csodát ajánlottak, de ma már tudjuk, hogy a kőolajszármazékok teljesen elzárják a pórusokat, nem engedik a bőrt lélegezni, és ez a helyzet aztán kedvez a baktériumok szaporodásának és a gyulladások kialakulásának, ami pedig csak újabb elkeseredett kozmetikumvadászatra kényszerít. Ez pedig, lássuk be, nem túl slow gondolkodás. ????

MILYEN OLAJAT VÁLASSZ?

A zsírosabb (a szakzsargon szerint “szeborreás”) bőrt egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmú olajokkal, a szárazabbat, érzékenyebbet vagy érettebbet magasabb telített zsírsavtartalmú olajokkal vagy vajakkal tudod gazdagabban hidratálni.

ZSÍROS BŐRRE

jojoba- és sárgabarackmagolajat keverj el 1:1 arányban egymással, és ebből használj 3-5 cseppet. 30 ml olajat felturbózhatsz 0.3 ml, vagyis 10 csepp Lavandula Angustifolia illóolajjal.

SZÁRAZ BŐRRE

1:1 arányban keverj el jojoba- és argánolajat és ebből használj 3-5 cseppet. 30 ml olajhoz 5 csepp római kamilla (Anthemis nobilis) illóolajat adj. Ez nyugtató hatású, ami jól jön, mivel a száraz bőr sokszor gyulladt, feszül, viszket a faggyúvédelem hiánya miatt.

ÉRETT BŐRRE

avokádó- és argánolajat vegyíts egymással 1:1 arányban, és dobd fel 3-5 csepp damaszkuszi rózsa illóolajjal.

ÉRZÉKENY, ROZACEÁS BŐRRE

védelmére használj lokálisan shea vajat a kritikus területekre (orr és orcák). 30 ml szobahőmérsékletű sheához keverj 5 csepp olasz szalmagyopár (Helicrysum italicum) és 3 csepp római kamilla (Anthemis nobilis) illóolajat. Ezzel segíthetsz ennek a különlegesen érzékeny területnek megerősíteni a saját védelmét. Az arc többi részére a neki megfelelő olajokat és krémeket használd.

SÍELÉSHEZ, SZÁNKÓZÁSHOZ

semmiképpen ne használj víztartalmú, emulziós krémeket, hiszen ilyenkor több órán keresztül vagy a szabad levegőn akár mínuszok között, és a krém víztartalma megfagyhat az arcodon. Ilyenkor még zsíros bőr esetén is bátran használhatsz shea vajat vagy jojobaolajat önmagában, rendszeresen visszapótolva a védő zsírréteget. A hűvös, szeles időben erre tényleg nagy  szüksége van a bőrödnek, ne hagyd őt egyedül!

HOGYAN HASZNÁLD A NÖVÉNYI OLAJOKAT?

Az arcápolási rutinod részeként az olajat az arckrémed előtt használd reggel és/vagy este.

3-6 cseppet a tiszta tenyereid között összedörzsölve melegíts fel, majd masszírozd a bőrödbe. Ne sajnáld a jót magadtól! Hosszan, ráérősen masszírozz, lentről felfelé és középről kifelé irányuló mozdulatokkal egészen a teljes felszívódásig! Az olaj mennyiségét illetően nyugodtan hagyatkozz a megérzéseidre, ha soknak érzed, akkor az valószínűleg tényleg sok is. Ha még mindig feszül és nem érzed elég hidratáltnak, akkor viszont tényleg több olajra van szükséged. Hidd el magadnak, ezt nálad jobban tényleg senki nem tudhatja. ????


Ezek a javaslatok az aromaterápiás szakirodalom felhasználásával készültek, és nem személyre szabottak. Ha úgy érzed, egyéni kozmetikai tanácsadásra van szükséged, kérj időpontot a slowkozmetikába, és segítek elindulni.

Az illóolajok használata várandós nők és 3 év alatti gyerekek esetében kerülendő.