Blog

Kiskamaszok bőrápolása 1. rész

Kocsmáros Gabi
2022.10.15 10:00
Kiskamaszok bőrápolása 1. rész

Az addig finom puha és illatos bababőre hónapról hónapra átalakul. Mitesszerek, és talán pattanások is kezdenek tábort verni az addig tökéletes bőrén. Szőrösödni kezd a karján, lábán és az intim területeken is. A haja is zsírosabbá válik, már nem a játszótéri homok miatt kell csak megmosni, mint eddig… 

Átzsilipelni a kisgyerekkorból valami újba, és elsőre zavarosnak tűnőbe a gyerekeknek sem egyszerű, de nekünk anyáknak legalább annyi kérdést vet fel, és talán némi aggodalmat is. De lássuk, mi történik itt, és mit tehetünk mi aktívan, hogy támogassuk őket benne!

Ha belezoomolunk a testben és főleg a bőr felszínén folyó eseményekbe, akkor a következő történetnek lehetünk a szemtanúi:

kiskamasz bőrápolás

A kiskamaszkorban (9 – 12 év) kezdi meg az átrendeződést a hormonháztartás. 

A megváltozó hormontermelés hatására megindul a fokozott faggyútermelés a bőr és a fejbőr felszínére ürülő faggyúmirigyekből. 

A megnövekedő faggyúmennyiség, ami így a felszínre kerül, elzárja a bőrt a levegőtől, gátolja a bőr légzését, és ideális életkörülményt teremt egy, a pattanásokért is felelős baktériumfajta számára. A képződő faggyú elkeveredik a bőr felszínén egyébként természetesen képződő elhalt hámsejtekkel, és ez a kis faggyú-hámsejt maszat eltömíti a pórusok kijáratát, ezzel kisebb-nagyobb gyulladásokhoz vezethet.

A bőr addig egészségesen savas, 5.5-6.5-ös pH-ja nagyon lassan elkezd elcsúszni a 7 vagy még magasabb érték felé. A magasabb (tehát lúgosabb pH) egyben a gyulladásokat is jelenti, tehát törekednünk kell ennek az egészséges tartományban tartására. 

Ez tehát a helyzet. Mit tehetünk “ellene”, hogyan viszonyuljunk hozzá?

Először is nem ellene dolgozunk! Hanem azon, hogy a kamaszodással érkező változások (amik természetesek és üdvözlendők!) okozta tüneteket enyhítsük, hogy elkerüljük a gyulladásokat, és a helyükön kialakuló hegeket. Nem lövünk ágyúval verébre, kiskamaszra meg főleg nem! A cél a gyengéd karbantartás, tehát kerülnünk kell mindent, ami jojóeffektussal jár, hiszen minden radikális terhelés csak még fokozza a bőr védekezését, amit ő fokozott faggyútermeléssel fog megoldani. 

A kiskamaszok bőrápolása 3 pilléren nyugszik, amiről a következő posztban fogok mesélni.

Van kérdésed ezzel a témával kapcsolatban? Tedd fel kommentben, vagy írj nekünk Messengeren!