Blog

A hidratáció jelentése

Kocsmáros Gabi
2022.08.02 15:23
A hidratáció jelentése

egyrészt a kötőszöveti víztartalmat jelenti (ami belül van), másrészt a felszíni nedvességtartalmat (ami kívül van). Víz ugyanis ide is, oda is kell. A csapból is az folyik, hogy milyen fontos a hidratálás, de mire is gondoljunk a hidratáció hallatán a bőr esetén?

A BELSŐ HIDRATÁLÁS IS FONTOS!

A bőralja a bőr három rétege közül a legalsó, amelyben már erek is találhatók. A hidratációját az adja, hogy a tested belülről mennyire hidratált. Ha nem iszol elég folyadékot, a véred is besűrűsödik, nehezen kering, a bőr pedig puhává és “lottyadttá” válik kortól függetlenül. Megfelelő belső vízellátottság esetén a kötőszövet is hidratált, a bőröd pedig feszes, tömött tapintású.

A BŐRFELSZÍN HIDRATÁCIÓJA A MEGFELELŐ BŐRFELSZÍNI EMULZIÓVAL ÉRHETŐ EL.

Ez a test által termelt faggyúból (“magyarul” zsírból), és vízből (izzadságból) illetve egyéb nedvességmegkötő anyagokból (például különböző cukorszerű anyagokból) áll. Ez az emulzió valójában a tested által termelt saját hidratáló krém, ami optimális esetben magától is létrejön. De nem mindig.

Előfordul olyan, hogy túl sok faggyú termelődik, aminek számos oka lehet kezdve a mosdatlanságtól, a nyári napsütésen vagy a téli száraz hidegen át egészen a hormonrendszeredig.

És olyan is előfordul, amikor viszont túl kevés faggyú termelődik, például, ha fogamzásgátlót szedsz.

A BŐRFELSZÍNI EMULZIÓ FELADATA TÖBBEK KÖZÖTT, HOGY MEGÓVJA A BŐRT A KISZÁRADÁSTÓL.

A zsíros bevonat ugyanis nem engedi, hogy a felszíni emulzióból elpárologjon a víz. Ha az emulzió sérül, akkor a bőr szárazzá, hámlóvá, akár viszketővé, gyulladásokra és felülfertőződésre sokkal inkább hajlamossá válik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kívülről is hidratáld a bőröd.

KÜLSŐ HIDRATÁLÁS

Erre a célra használhatsz egyszerű hidratáló krémet vagy alkalmanként a reggeli zöldteáddal megnedvesített bőrödre felvitt és hosszan belemasszírozott olajat, olajos szérumot.