Blog

Veganuár és a fényvédelem

Kocsmáros Gabi
2022.01.27 14:46
Veganuár és a fényvédelem

Slow szemlélettel a fényvédelemről

A bőrről. A napsugarakról. A kémiáról, hogy hogyan hatnak a bőrre. Hogy milyen válaszokat váltanak ki a bőr felszínén vagy a mélyebb rétegekben. Kisbabáknál és felnőtteknél. Világosabb és sötétebb pigmentáció esetén. Hogy milyen fantasztikus (és kevésbé fantasztikus) fényvédő összetevőkkel védekezhetünk ellenük. Ezer szakmai cikket elolvastam a témáról.

De valahogy nem tudtam összerakni a cikket. Hajtott a tökéletesség iránti vágy, azt éreztem, hogy valahogy nem sikerült eljutnom a lényegig. Minden próbálkozás csak a felszíni húrokat pengette.

Minden általam elolvasott cikk kulcsfontosságú gondolata volt ugyanis, hogy milyen hihetetlenül fontosak az antioxidánsok a napvédelemben.

Mivel viszont az elmúlt 4 évben én a nap 24 órájában, szinte 7 napon keresztül csak a FLEUR DE LIN ügyes-bajos dolgain pörögtem, a legkevésbé sem volt figyelmem arra, hogy mivel táplálom a testem. Itt-ott bekaptam, ami a kezem ügyébe került, péksütit, kenyeret, sooooook-sok vajjal, joghurttal, bármit, csak hogy ne legyek éhes. Nyáron azért persze salátával legalább – éljen a mediterrán étrend!

Mindehhez nem aludtam eleget, és nem is igen mozogtam. Viszont tudtam, hogy nem papolhatok nektek antioxidánsokról, miközben én tömöm magamba a szemetet.

ÉS AZTÁN…

Sokan tudjátok, hogy szeptember közepén megszületett a kisfiam, emiatt kicsit visszavonultam az utóbbi időben. Valahogy a szülés környékén került elém egy Facebook csoport…

EKKOR ISMERETEM MEG A TELJES ÉRTÉKŰ NÖVÉNYI ÉTRENDET (T.É.N.É.)

Ez egy olyan növényi alapú étrend, amiben rendkívül magas a napi szinten elfogyasztandó antioxidánsok mennyisége!

Egy csapásra rendet vágott a bennem kavargó zűrzavarban.

Amikor beleástam magam (a 6 hét gyermekágy alatt végre volt időm ilyenekre ???? ), rájöttem, hogy egész életemben ezt kerestem! Végre itt van a válasz minden eddigi kérdésemre.

A PCOS-IR kombináció miatti egyenetlen bőr, a folyton rám törő faláskényszer, a cukoréhség, a szédülés, és emellett persze az ingerlékenység és a kóros fáradtság állandó váltakozása.

Így tehát belevetettem magam, lesz, ami lesz alapon, és immár négy és fél hónapja követem a teljes értékű növényi étrendet. 

És el kell mondanom, hogy soha életemben nem éreztem jobban magam a bőrömben! Pedig az alvásom továbbra sem annyi és olyan minőségű, mint ideális volna – köszi kisbaba és lázasbeteg ovisgyerekem! ????

A testmozgás is csak néhány ászanára és a kisfiam emelgetésére korlátozódik (egyelőre). De minden nap eszem soooook-sok zöld levelest, kék áfonyát és más bogyós gyümölcsöket, és rengeteg-rengeteg zöldséget, hüvelyest és egy kevés magot, és biztos vagyok benne, hogy ennél hatékonyabb fényvédelmet nem adhatnék a bőrömnek.

Ráadásul este úgy megyek aludni, hogy alig várom a reggelit, és reggel (az éjszakai szoptatáshoz képest) kifejezetten kipihenten ébredek.

És rájöttem valamire…

A TÉNÉS ÉTREND A TOTÁLIS DŐZSÖLÉSRŐL SZÓL! A NAP TELJES HOSSZÁBAN, ÉS MINDEN EGYES NAP!