Blog

Bőrünk védelmi vonala és valódi igényei

Kocsmáros Gabi
2022.05.16 14:53
Bőrünk védelmi vonala és valódi igényei

Ha nem ismerjük a bőrünk alapvető működését és feladatát, könnyen elcsábulhatunk a boltok polcai előtt állva egy-egy helyes kis csomagolástól, egy szép grafikától, egy ideális (szemmagasságban való) elhelyezéstől, kellemes illattól vagy állagtól, gyöngyházfénytől. De vajon tényleg szükségünk van-e ezekre?

Ebben a posztban a lényeg lényegét szeretném egybefogni, hogy ti is nagyjából lássátok, mi az a must have háromszög, amiben bőrápolás szempontjából mozgunk.

Amit a bőrünkön látunk, az csak a jéghegy csúcsa.barrier funkció

A bőrünk egy hatalmas, több kilós és óriási felületű szervünk, aminek a belső rétege összekapcsolódik az érhálózatunkkal és a belsőbb részeinkkel, szerveinkkel.

Így amit a felszínen látunk, az csak a jéghegy csúcsa, egy finom jelzés arról, hogy valami történik a mélyben is. 

BARRIER MAGYARUL: HATÁRVONAL

A bőrünk választ el minket a külvilágtól, és védi meg a belsőnket – tulajdonképpen minket magunkat – a külvilág kisebb-nagyobb hatásaitól. Ezt a védelmi vonalat nevezzük a bőrünk BARRIER (vagyis magyarul határvonal) funkciójának.

BARRIER FUNKCIÓ

Bőrünk barrier funkcióját a bőrfelszíni emulzió alakjában látja el. Ez a bőrünk “saját krémje”, amit faggyúból, verejtékből és nedvességmegkötő anyagokból mi magunk keverünk ki saját magunknak. (A krémek és testápolók feladata alapvetően a sérült bőrfelszíni emulzió helyreállítása és támogatása lenne.)

BŐRFELSZÍNI EMULZIÓ, UREA, HIALURONSAV

Megfelelő táplálkozás és bőrápolás esetén a bőrfelszíni emulziónk egy savas pH-jú szmötyi, ami ideális esetben mindössze nagyjából 13% vizet tartalmaz(!). Ezt a nedvességet a nedvességmegkötő faktor nevű kis részecskék (NMF-ek) kötik magukhoz, és nem engedik könnyen és gyorsan elpárologni. Ilyen NMF-ek a glicerin, a hialuronsav vagy az urea (más néven karbamid). 

Ha nem használunk túl erős, túl agresszív tisztítószereket, szappanokat, samponokat, akkor a károsodott bőrfelszíni emulziót a testünk viszonylag rövid idő alatt helyreállítja. A folyamatosan nagy igénybevételnek, rendszeres és intenzív mosásnak, vizezésnek vagy zsírozásnak kitett felületeken azonban sérülhet az emulziónk, és ezáltal a védő barrier funkció.

Ezt megtapasztalhatjuk mostanában, mióta mindenki sokkal hosszabb ideig és gondosabban mos kezet. ???? De meglepő módon az állandó zsírozás, olajozás is a bőr kilúgozódásához, és a bőrfelszíni emulziónk meghibásodásához vezet.

MI ELLEN, ÉS HOGYAN VÉD MINKET A BARRIERÜNK? 

A barrier funkciót ellátó bőrfelszíni emulziónk három alapvető tulajdonsága: hogy kicsit VIZES, inkább ZSÍROS, és mindig SAVAS.

 • Zsírossága segítségével megakadályozza, hogy a mélyebb rétegekből elpárologjon a nedvesség, illetve hogy a környezeti víz vagy pára feláztassa a bőrt. (Emlékeztek, amikor gyerekként ráncosra áztattuk az ujjbegyeinket a kádban? ???? Na ezután nagyon fontos visszazárni a barriert valamilyen zsírosabb növényi olajjal vagy vajjal vagy ezeket tartalmazó krémmel!)
 • Savasságával (pH 4.5-6.5) nem engedi ki-bejárni a mikroorganizmusokat: gombákat, baktériumokat. Ez a pH az egészséges baktériumflórát fenntartja, a betegséget okozó baktériumokat és gombákat nem engedi át. (A gyulladások vagy a bőrgomba zavaró vagy fájó tünetei egy egyszerű, enyhén savas oldattal egész hatásosan enyhíthetők. 1 dl vízbe keverj egy evőkanál almaecetet, és ezzel töröld át. Ezzel az egyszerű húzással azonnal javul a kellemetlen érzet, hiszen ezek a sérült területek mindig lúgosabbak az élettanilag optimálisnál.)
 • Savasságával és zsírosságával akadályozza, hogy a vegyi anyagok (szappanok, mosószerek) a bőrünket közvetlenül érjék, és irritálják.  A ipari kozmetikumok gyakran nagyon erősen mosnak le minden zsírt, és/vagy testidegen anyagokkal zsírozzák vissza a bőrünket. Ettől az ide-oda rángatástól, a mindig változó nagyon intenzív külső hatásoktól, a mindennapos mosogatástól az egészséges bőr is teljesen elveszti a talajt a lába alól, nem győzi tartani az iramot, szegény hol túl zsírossá válik, hol kiszárad. 
 • Az oxidatív stressz (az UV-sugárzás vagy a kemikáliák) ellen saját antioxidánsokkal védekezik a bőr is (enzimek, vitaminok, pl. E- és C-vitamin). Ezt az antioxidáns-védelmet kívülről és belülről is támogatnunk kell, ellenkező esetben ne lepődjünk meg, ha egy nehezebb, terheltebb időszakban egy kisebb meghűlés is lever a lábunkról, azonnal előbújik a herpesz, vagy valamilyen bőrgomba sújt le ránk. A napfényes időszakban különösen fontos antioxidánsokban gazdag növényeket fogyasztanunk. Lehetőleg minden étkezéskor próbáljuk megenni a szivárvány minden, vagy legalább 5 színét (áfonyát, almát, paradicsomot, lencsét, spenótot….. Ez csak egy ötlet, ez volt ma az ebédem. :D) Ezek olaját vagy vaját pedig használjuk a testápolásban! Homoktövis-, körömvirág-, avokádó-, tamanu-, vadrózsaolajat, shea vajat…

HONNAN TUDOD HOGY SÉRÜLT A BŐRÖD BARRIER RÉTEGE?

Egy csekklistát átfutva gyorsan képet kaphatunk a saját barrierünk állapotáról.

 1. Viszket-e?
 2. Ég-e?
 3. Látható-e a rajta sérülés, repedés, pirosság?
 4. Száraznak érzem-e, húzódik-e, feszül-e?

MIT TEHETEK, HA BÁRMELYIK KÉRDÉSRE IGEN A VÁLASZ?

 1. Zsírozom, olajozom. Hidegen préselt növényi olajokat vagy vajakat használok lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származót.
 2. Valamilyen édes dologgal törlöm át (gyümölcs- vagy zöldséglével, például alma- vagy sárgarépalével), hiszen a cukrok kiváló nedvességmegkötők, nagyon hatékonyan kötik magukhoz a nedvességet, a sárgarépalé extra karotintartalma pedig kiváló antioxidáns. Emellett nedvességmegkötőket tartalmaz a verejték is. Ha edzés után nem mosod le azonnal magad habfelhővel, azzal tulajdonképpen a bőrödet is ápolod. ????
 3. Visszaállítom az egészséges pH-ját. Kisebb kellemetlenség esetén 1 dl vízbe 1 teáskanál, kínzóbb tünetek esetén 1 dl vízbe 1 evőkanál almaecet keverékével törlöm át. Ugyanezt a funkciót látják el a hidrolátumok, vagy virágvizek is a maguk bőrbarát pH-jával. A baba- és bőrbarát levendula- vagy rózsavíz bárki számára javasolt. 
 4. Olyan krémmel kezelem, ami mindezeket tartalmazza (de más, esetleg testidegen, bőrt irritáló anyagokat viszont nem).

HA SÉRÜL A BARRIERÜNK

akkor átjárás keletkezik a védelmi vonalon, és akár komolyabb bőr- vagy egyéb betegségekre is számíthatunk. Ha viszont helyesen gondozzuk (a csekklistánk ellenőrzésével, és a hiányok-hibák kijavítgatásával) biztosak lehetünk benne, hogy a bőrünk egészséges és erős védelmet ad a környezetünk káros hatásaival szemben.

*** Az itt leírtak nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. Ha bőrbetegséggel küzdesz, keress fel egy szakorvost. ***

A képek forrása saját és https://unsplash.com/.