Blog

Hogyan barnuljunk egészségesen, Slow módon

Kocsmáros Gabi
2022.07.05 15:41
Hogyan barnuljunk egészségesen, Slow módon

Hogyan barnuljunk egészségesen? Az önbarnító krémek ellepik a piacot. Amellett, hogy ezek a termékek gyakran tartalmaznak vitatható összetevőket, igen komoly környezeti terhelést is jelent mind az előállításuk, mind a későbbi lebontásuk. Milyen lehetőségeink vannak tehát, ha természetes anyagokkal szeretnénk egyenletes, egészséges bőrszínt elérni?

A BÉTA KAROTIN ÉS A BARNULÁS

Az első napsugarak megjelenésétől kezdve, de akár egész évben is tanácsos elfogyasztani naponta legalább egy sárgarépát, sok répalevet inni, és más narancssárga gyümölcsöket és zöldségeket enni-inni, mert ezek béta-karotin tartalma segíti a barnulást.

AZ EGYENLETES BARNULÁS TITKA: A PEELING, VAGYIS A BŐRRADÍR

Ha egyenletes barnaságot szeretnél, peelingezz rendszeresen, hetente egy vagy két alkalommal! Ezzel serkented a friss sejtek képződését, az elhaltaknak pedig segítesz leválni, így elkerülheted, hogy foltosra barnulj.

ARCRA CSAK FINOM SZEMCSÉS PEELING

Ha nem érzékeny a bőröd, akkor egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát keverj el két mokkáskanálnyi sárgabarackmag olajjal, és a megtisztított arcbőrt ezzel a peelinggel 2-3 percen keresztül, ráérősen masszírozd át. Finom simításokkal dolgozz, de percekig, langyos vízzel öblítsd le, majd hidrolátummal állítsd vissza a bőröd egészséges pH-értékét.

PEELINGEZD A TESTED IS!

Hetente egyszer, a bőröd érzékenységétől függően durvább, vagy finomabb szemű kristálycukorból keverj el 3 evőkanálnyit 2 evőkanál hidegen sajtolt sárgabarackmag- vagy szezámolajjal, és ezzel masszírozd át a zuhanyzás után felpuhult bőröd, majd langyos vízzel öblítsd le. Ez a technika illóolaj nélkül is nagyon frissítő, de érdemes kipróbálni illóolajjal is: adj hozzá 3 csepp mandarin és 2 csepp gyömbér illóolajat is.

BÉTA KAROTINOS TESTOLAJ

Természetes segítséget jelent a barnuláshoz, ha béta-karotinban gazdag olajat használsz a hidratálásra, ennek a használatát már tavasszal elkezdheted, de akár egész évben is használhatod.

A karotinos testolajhoz egy 30 ml-es üvegcsébe cseppents 10 csepp homoktövishús olajat, majd engedd tele az üveget jojobaolajjal, és fürdés után ezzel hidratáld a még nedves bőröd.

NAPFÉNYT CSAK MÉRTÉKKEL

A jelenlegi UV-viszonyok között kozmetikusként mindenkit lebeszélek a hagyományos értelemben vett napozásról, sülthúsként a parton heverészés sajnos már a múlté. És ez alól nem ment fel az sem, ha fényvédő készítménnyel tervezünk napozni. A bőr hirtelen és nagyon intenzíven öregszik a túlzott UV-sugárzás hatására, amivel egy gyengébb, esetleg naphoz nem is szokott bőr, nem feltétlenül birkózik meg.