Blog

Aromavíz és az illóolaj

Kocsmáros Gabi
2022.04.06 15:45
Aromavíz és az illóolaj

Te másodszor és harmadszor is le szoktad főzni ugyanazt a kávét, vagy minden alkalommal, amikor kávéra vágysz, friss őrleményt teszel a főzőbe?

Hülyén hangzik a kérdés, ugye? Nyilván ki akarná ugyanazt az erejét vesztett kávét többször is lefőzni.

Kotyogós kávéfőzőt használva biztosan észrevetted már, hogy a főző egy idő után olajossá válik. A kotyogós felépítése nagyon hasonlít az illóolajlepárlókéhoz.

Az illóolajok az illóolajtartalmú növényekből többek között vízgőzdesztillációval kivont koncentrált anyagok.

A desztillálást egy óriási kávéfőzőhöz hasonló felépítésű lepárlóban végzik, ahol a kávé helyére különböző növényi részek kerülnek (például rózsaszirom, levendula virág, levél és szár, vagy akár a fahéjfa kérge).

A gőz átáramlik a növényen, lecsapódik a hideg felületen, és a kicsepegő víz felszínén ott úszik az illóolaj. E kettőt szétválasztják, a vizes rész lesz a hidrolátum vagy aromavíz.

A magyarországi szabályozás szerint másod- és többedlepárlású, illetve a vegyi anyagokkal kinyert illóolajok is illóolajnak számítanak, pedig ezeknek a beltartalmi értékei messze elmaradnak az első lepárlásétól.

A terápiás hatású illóolajok olyanok, mint a legjobb minőségű kávéból a megfelelő hőfokon és körülmények között készített frissen főzött kávé.