Blog

A damaszkuszi rózsa - Minden viárgok királya (vagy királynője)

Kocsmáros Gabi
2021.12.13 14:57
A damaszkuszi rózsa - Minden viárgok királya (vagy királynője)

A Rózsa a virágok királya (ma már talán inkább királynője!), és egyben a szeretet, a szerelem és a tisztaság szimbóluma. Rózsavizet permeteztek a közel-keleti esküvőkön a boldog házasság reményében, és még a magyar locsolóversben is helyet kapott mint a frissesség és termékenység jelképe.

A damaszkuszi típusú rózsa Perzsiából (a mai Irán területéről) érkezett Bulgáriába, ahol a kézi betakarítása napjainkban is május-júniusban történik, és 2-4 hétig tart. A napszámosok ezeken a napokon akár éjfélig is dolgoznak. A munka nagyon időigényes, és csak a legprofibb sziromgyűjtők tudnak egy nap 100 kg szirmot leszedni.
Alacsony illóolajtartalmánál fogva a damaszkuszi rózsa az egyik legdrágább illóolajat adja, hiszen 1 kg illóolaj kinyeréséhez 3000-3500 kg friss, kézzel szedett rózsasziromra van szükség.

A rózsabokorról az üvegbe

A rózsavizet vagy más néven rózsa hidrolátumot a rózsaszirmok vízgőzlepárlásával nyerik. A lepárlást úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas kotyogós kávéfőzőt, ahol a forró víz gőze átjárja a (kávé helyett) rózsaszirmokat, erről itt is olvashatsz.
A kész termék egy friss és élénk rózsaillatú, átlátszó folyadék. A lepárláskor a víz tetején úszó illóolajat leválasztják, de még így is marad csekély mennyiségű illóolaj a hidrolátumban.

A kémia

Amint tudjuk, az aromaterápia a növények illóolajában és a virágvízben található vegyületek alkalmazását jelenti az ember vagy az állatok testi bajainak enyhítésében.

A rózsafélék családjába tartozó növények gyógyászati képességei részben a fenolos vegyületek bőségének tulajdoníthatók. A fenolok széleskörű farmakológiai aktivitással rendelkeznek, mint például antioxidánsok, szabad gyökök semlegesítői, gyulladáscsökkentők, illetve antimutagének és antidepresszánsok.

Mit érezhetünk ebből mi a gyakorlatban?

Kutatások bizonyították, hogy amellett, hogy a rózsaillattól javul a kedélyállapotunk és boldogabbnak érezzük magunkat, a rózsavíz és a rózsa illóolaj is pozitív hatással lehet a libidónkra is. Hurrá! ????

A rózsavizet és a rózsa illóolajat is használják a parfümgyártásban, a gasztronómiában illetve orvosi célokra is.
Az aromaterápiában, azt mondják, a virágvizeket hasonló célokra lehet alkalmazni, mint az illóolajokat, de a felhasználhatóságuk sokkal széleskörűbb, hiszen nem olyan koncentrált a hatóanyagtartalmuk, mint az illóolajoké.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyerekek is, és várandós vagy szoptató nők is biztonsággal hívhatják őket segítségül. Ez nem is haszontalan, ha meggondoljuk, hogy a rózsa illata enyhítheti a fejfájást, nyugtatja a központi idegrendszert, relaxáló hatású, keleten a meditációban és az imádságban való elmélyüléshez is használják.
Várandósság és szülés környékén illetve menstruáció idején lehet segítségünkre, hiszen javítja a kedélyállapotot, enyhíti a depressziót, elsimítja az aggodalommal, gyásszal vagy bánattal teli lelket.
A rózsavizet többnyire azok is kellemesnek találják, akik szerint a rózsa illóolaja émelyítő, hiszen a hidrolátum illata meleg és bársonyos, emellett egyben friss és üdítő is, ami a tavaszt és a tavaszi levegő illatát juttatja eszünkbe.

A rózsavíz enyhén antibakteriális és fertőtlenítő illetve antioxidáns hatású is, ezáltal segítheti a seb gyógyulását. A görcsoldó hatása miatt a farmakológiában olyan terápiás célokra használják, mint a hasi és mellkasi fájdalom, menstruációs fájdalom és emésztési problémák, illetve gyulladáscsökkentés, különösen a nyak környéki tájékon.
A rózsavíz négy fontosabb alkotórészt tartalmaz: egy vizsgálat szerint a geraniol a fő vegyület (30,74%), amelyet a citrenellol (29,44%), a fenil-etil-alkohol (23,74%) és a nerol (16,12%) követ. Ez persze csak egy vizsgálatot jelent, és az egyes lepárlások számos változótól függenek, így változó lehet az egyes lepárlásokkor nyert virágvíz összetétele is.

Én mire használom?

– ha lehangolt vagyok, és szeretném kicsit gatyába rázni magam
 a gyerekeimnél a bizonytalan, aggodalommal teli pillanatokban (például elváláskor, amikor hosszabb ideig nem találkozunk) a hajukra és a ruhájukra spriccelek belőle
– sebeknél a gyógyulást támogatandó, a száraz varra is szoktam fújni (NEM a friss sebbe!), majd átsimítom egy kevés Barrier balzsammal, így elkerülhető, hogy a var felszakadjon, és újra vérezni kezdjen, ráadásul a Barrier balzsam hatóanyagai hámosító hatásúak!
– nyáron a limonádéba vagy egy kancsó vízbe is teszek 1-2 evőkanállal, antioxidáns hatása miatt különösen is jót tesz a nyári naptól megfáradt testnek
– Húsvétkor ezt nyomom a fiúk kezébe, ha locsolni szeretnének ????
– és természetesen a napi arcápolási rutinom része általában inkább reggelente, szintén az antioxidáns és a hidratáló hatása miatt

A Bulgáriából származó 100%-os tisztaságú bio damaszkuszi rózsavizünket itt találod.

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7835869/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/#B12
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19688375/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19370942/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737971/