Veganuár és fényvédelem 2021

Mit gondolok én, mint slowkozmetikus a fényvédelemről?

A bőrről. A napsugarakról. A kémiáról, hogy hogyan hatnak a bőrre. Hogy milyen válaszokat váltanak ki a bőr felszínén vagy a mélyebb rétegekben. Kisbabáknál és felnőtteknél. Világosabb és sötétebb pigmentáció esetén. Hogy milyen fantasztikus (és kevésbé fantasztikus) fényvédő összetevőkkel védekezhetünk ellenük. Ezer szakmai cikket elolvastam a témáról.

De valahogy nem tudtam összerakni a cikket. Hajtott a tökéletesség iránti vágy, azt éreztem, hogy valahogy nem sikerült eljutnom a lényegig. Minden próbálkozás csak a felszíni húrokat pengette.

Minden általam elolvasott cikk kulcsfontosságú gondolata volt ugyanis, hogy milyen hihetetlenül fontosak az antioxidánsok a napvédelemben.

Mivel viszont az elmúlt 4 évben én a nap 24 órájában, szinte 7 napon keresztül csak a FLEUR DE LIN ügyes-bajos dolgain pörögtem, a legkevésbé sem volt figyelmem arra, hogy mivel táplálom a testem. Itt-ott bekaptam, ami a kezem ügyébe került, péksütit, kenyeret, sooooook-sok vajjal, joghurttal, bármit, csak hogy ne legyek éhes. Nyáron azért persze salátával legalább – éljen a mediterrán étrend!

Mindehhez nem aludtam eleget, és nem is igen mozogtam. Viszont tudtam, hogy nem papolhatok nektek antioxidánsokról, miközben én tömöm magamba a szemetet.

És aztán…

Sokan tudjátok, hogy szeptember közepén megszületett a kisfiam, emiatt kicsit visszavonultam az utóbbi időben. Valahogy a szülés környékén került elém egy Facebook csoport…

Ekkor ismeretem meg a teljes értékű növényi étrendet (t.é.n.é.)

Ez egy olyan növényi alapú étrend, amiben rendkívül magas a napi szinten elfogyasztandó antioxidánsok mennyisége!

Egy csapásra rendet vágott a bennem kavargó zűrzavarban.

Amikor beleástam magam (a 6 hét gyermekágy alatt végre volt időm ilyenekre 🙂 ), rájöttem, hogy egész életemben ezt kerestem! Végre itt van a válasz minden eddigi kérdésemre.

A PCOS-IR kombináció miatti egyenetlen bőr, a folyton rám törő faláskényszer, a cukoréhség, a szédülés, és emellett persze az ingerlékenység és a kóros fáradtság állandó váltakozása.

Így tehát belevetettem magam, lesz, ami lesz alapon, és immár négy és fél hónapja követem a teljes értékű növényi étrendet. 

És el kell mondanom, hogy soha életemben nem éreztem jobban magam a bőrömben! Pedig az alvásom továbbra sem annyi és olyan minőségű, mint ideális volna – köszi kisbaba és lázasbeteg ovisgyerekem! 😀

A testmozgás is csak néhány ászanára és a kisfiam emelgetésére korlátozódik (egyelőre). De minden nap eszem soooook-sok zöld levelest, kék áfonyát és más bogyós gyümölcsöket, és rengeteg-rengeteg zöldséget, hüvelyest és egy kevés magot, és biztos vagyok benne, hogy ennél hatékonyabb fényvédelmet nem adhatnék a bőrömnek.

Ráadásul este úgy megyek aludni, hogy alig várom a reggelit, és reggel (az éjszakai szoptatáshoz képest) kifejezetten kipihenten ébredek.

És rájöttem valamire…

A ténés étrend a totális dőzsölésről szól! A nap teljes hosszában, és minden egyes nap!

A test olyan mértékű kényeztetéséről, amit azelőtt elképzelni sem tudtam. Nem csak addig esik jól egy falat, amíg beleharapok. Ezek az ételek az egész testemet táplálják, feltöltenek energiával, és tényleg erőt adnak.

Sokszor olyan energikusnak érzem magam, mint egy turmixgép! Jóval többet mosolygok, könnyebbnek érzem magam, és a legjobb, hogy a gyerekeimmel is ezerszer türelmesebb vagyok, sokkal később pattan el a húr, mint korábban. Emellett nincs evés után kajakóma, és igazán nem vágyom már a kávéra sem.

Eszméletlenül jól vagyok, na. 😀

És most már el merem mondani nektek, hogy a legjobb védekezés a káros UV-sugarak ellen igenis az antioxidánsok szemérmetlen mennyiségben történő fogyasztása. Mert kenhetjük a bőrünket tömény homoktövishúsolajjal is, ha belülről mindeközben éhezzük a fényvédelme, edd meg te is a fényvédőt. – Gabi, FLEUR DE LIN

A facebook csoporthoz, itt tudsz csalakozni.

Vissza a bloghoz ide kattintva léphetsz.