Sminklemosás növényi olajjal – de mi van akkor, ha az én bőröm eleve nagyon zsíros?

„A kozmetikusom szerint az olajok nem olyan jók arclemosáshoz, tisztításhoz.”

„Sminklemosás növényi olajjal – de mi van akkor, ha az én bőröm eleve nagyon zsíros?”

A napokban többen is kérdeztetek a növényi olajos sminklemosásról. Korábban is írtam már erről itt, de most nézzük át újra.

A bőr-WELLNESS és a reklámok

Egy dolgot tisztázzunk: a bőr zsírosan (és savasan) érzi jól magát.zsíros bőr letisztítás növényi olajjal

A zsírt (vagy igazi nevén faggyút) azért termeli a testünk, hogy védje a bőrt, illetve a test saját magát – a bőr segítségével – a környezeti ártalmaktól:

 • a vegyi anyagoktól,
 • a nedvességtől illetve a levegő magas páratartalmától (Balin például nehezen találnánk zsírhiányos bőrű embert),
 • a fizikai behatásoktól (dörzsöléstől, vakarástól).

A reklámokból persze az folyik, hogy a zsír az ördög műve, aki igazán tökéletes, annak nem zsíros a bőre, mert az ugyanolyan gusztustalan és pfujjj, mint bármelyik testnedvünk. Pedig ezeket az anyagokat éppen (a baktériumok és gombák elleni) védekezésképpen termeljük. (Sokat mondó, hogy amikor képet kerestem ehhez a poszthoz, zsíros és/vagy izzadt női arcot egyáltalán nem találtam, csak dokkmunkás férfit, de abból is csak egyet. Mindenki mattosított. Mi a baj ezzel, hogy még a stockfotók között is tabu?? 😮 )

A széttrollkodott bőrflóra

Amikor megbomlik az egészséges bőrflóra, és csökken a zsírtartalom a felszínen, azzal nagyon könnyen elcsúszik a pH is, és akkor aztán baktériumok és gombák hadserege cirkál minden akadály nélkül ki-be.

Az sminklemosó olaj lényege a „hasonló hasonlót old” elvén alapul. Eszerint tehát az zsírt zsírral (jelen esetben olajjal) oldjuk.

A habzó letisztítókkal ellentétben az sminklemosó olaj szépen elkeveredik a bőrfaggyúval, az abban található napi szennyeződésekkel, sminkmaradványokkal, és a meleg vizes törölközővel egyben tudjuk mindezt eltávolítani. Ez a módszer olyan gyengéden tisztít, hogy kisbabáknál és nagyon érzékeny bőrnél is teljes biztonsággal alkalmazhatod.

Nem úgy, mint a habzó lemosókat, mivel ezek egész más logikával működnek: mosóaktív anyagaikkal eltávolítanak minden zsírt, majd valamilyen tetszőleges filmképző anyaggal bevonják a bőrt. Ez lehet – jó esetben – egy (finomított) növényi olaj, de mivel hosszabban eltartható, és főleg sokkal olcsóbb megoldás, így többnyire valamilyen kőolaj- vagy szilikonszármazék. Ezek testidegen anyagok, amiket nem tudunk értelmezni, a bőrbe nem szívódnak fel, nem tartalmaznak értékes zsírsavakat, vitaminokat, mint a hidegen préselt növényi olajok.

All right, let’s fight!

Az ilyen és ezekhez hasonló testidegen anyagokra – egyébként teljes joggal – védekezéssel reagál a bőr: a túlzott tisztításra extra zsírt kezd termelni, az állandó fenyegetettségben szegénynek nincs más eszköze. 🙁

Olajos sminklemosásról  mondtátok

sminklemoso olaj hasznalata

„Érdekesnek tűnt a módszer, hogy tisztításként olajat masszírozzak az arcomra, de kipróbáltam, és szuper volt az érzés! Azelőtt sosem éreztem ilyen tisztának az arcom, mint most, amikor a forró vizes törölközővel leszedem az olajat, és vele a piszkot!” (Tekla)

Olajos sminklemosó zsíros bőrre? Igen!

Az a személyes tapasztalatom, és ezt a visszajelzést gyakran hallom tőletek, hogy kifejezetten a zsíros bőrnél van látványos eredménye az olajos letisztításnak. Mivel nem zsírtalanítjuk teljesen, és nem terheljük felesleges, testidegen anyagokkal a bőrt, így végre fellélegezhet, és működhet úgy, ahogy neki élettanilag kényelmes és a legkevésbé megerőltető, és kicsit visszább vehet a „termelésből”.

Sminklemosó olaj vízhiányos, rozaceás bőrre is

A vízhiányos, idősödő bőr vagy a gyulladt, akár rozaceás bőr is hálás lesz, hiszen neki is megterhelő ám, amikor egy habzó lemosóval teljesen elvesszük tőle azt a csekély kis faggyút, amit kínkeservesen még kiprésel magából. Ezzel a kímélő ápolással pedig hosszú távon késleltethetjük az öregedés jeleit is, hiszen a bőr készletei nem merülnek ki idő előtt.

Olajok amiket kerüljetek

Mandula alapanyagA magas telített zsírsav tartalmú olajokat és vajakat érdemes kerülni az arctisztításkor, mert ezek megkeményítik a faggyú felszínhez közeli részét, és így könnyen vezethetnek nem kívánt mitesszerekhez ezért a letisztításhoz NE használjunk kókuszolajat, kakaóvajat, mangóvajat, avokádóolajat.

Ideális növényi olajos sminklemosók

Az alábbiak bombasztikusan hígítják a faggyút, és így finoman a pórus belsejéből is eltávolítanak valamennyi maszatot anélkül, hogy zsírossá tennék, vagy teljesen kiszárítanák a bőrt:

 • mandulaolajarclemosó olaj mandula
 • sárgabarackmag olaj
 • olívaolaj
 • szezám olaj
 • az argán olaj
 • jojoba olaj
 • dió olaj
 • mogyoróolaj
 • lenmag olaj
 • kendermag olaj
 • feketeköménymag olaj
 • Hidegen préselt & bio olajok

Azt mondanom sem kell, hogy hidegen préselt, illatos, (lehetőleg bio) olajokat keressetek, akár az élelmiszeres részlegen, de még jobb, ha termelőtől. Az illatokkal kísérletezzetek bátran, nem tudtok melléfogni. A kendermagolaj illata olyan, mint frissen kaszált fűvel tisztítanád az arcod, a a barackmagé mintha marcipánnal manduláé természetesen mandula illatú, nekem ez is a kedvencem ezért ezt a webshopban is elérhetővé tettem számotokra.

A letisztítást követő lépések

Letisztítás után pH-t korrigálunk egy híg savas oldattal (páldául egy hidrolátummal, a levendulavíz mindig jó választás, vagy a tonizáló rózsavíz), és hidratálunk-táplálunk arcolajjal és/vagy hidratáló arckrémmel.

Még több információt a  slow arcápolási rutinról itt.

1 thought on “Sminklemosás növényi olajjal – de mi van akkor, ha az én bőröm eleve nagyon zsíros?”

 1. Pingback: Növényi olajok, virágvizek, magőrlemények: fenntartható, természetes bőrápolás a mindennapokban - Green Guide Budapest

Comments are closed.