Fenntartható tisztaság – A hideg eljárásos szappan

téma: tudatosság | 2

Az ipari szappanok, sokszor a bio szappanok is, granulátumokhoz hasonló szappanpelletből készülnek, amely egy iparilag előállított hulladékanyag. Ezek a szappanok “halott anyagok”, és bár tökéletesen tisztítanak, gyakran túl agresszívak, előállításuk pedig komoly környezetterheléssel jár… És akkor még nem is beszéltünk a tusfürdők gyártásával okozott környezeti károkról és a borzalmas mennyiségű műanyaghulladékról.

Gondoltál már arra, hogy mindkettő kiváltható igen egyszerű, minimálisan módosított anyagokkal?

Az egyik legjobb megoldás hideg eljárásos szappant használni. Ez a szappan ugyanaz a hagyományos és kíméletes eljárással előállított szappan, ami korábban volt, amikor még nem iparilag állították elő.

A valódi hideg eljárással készült szappan zsírtöbblettel készül. Ez azt jelenti, hogy a készítéskor kevesebb lúgot használnak, mint amennyire a hozzávaló zsírok maradéktalan elszappanosításához szükség lenne, tehát a szappanban megmarad 6-12 százaléknyi olaj és/vagy vaj az eredeti állapotában. Ez pedig gyakorlatilag egy beépített testápolóként funkcionál. A zsírtöbbletnek köszönhetően a hideg eljárásos szappan amellett, hogy gyengéden tisztít, pótolja a bőrfelszíni emulzióhoz szükséges zsírokat is, így nem szárítja úgy a bőrt, mint a bolti szappanok.

A hideg eljárásos szappan készülhet hidegen sajtolt, finomítatlan olajokból és vajakból, amelyek számos, a bőr számára hasznos anyagot tartalmaznak (például antioxidáns hatású vitaminokat, szkvalént, fitoszterolokat, karotinoidokat). A hideg eljárással készült szappan készítése során az olajokat nem melegítik 45 C fölé, de én még 40 fölé sem szoktam, így ezek a zsírkísérő anyagok nem sérülnek, és a zsírtöbbletben továbbra is megmaradnak.

A hideg eljárásos szappan természetes glicerinben gazdag. A szappanosodás során az olajokból és vajakból kiválik a bennük természetesen jelen levő, hidratáló hatású glicerin – amit az ipari szappanokból eltávolítanak, így a hideg eljárással készült szappan még a legérzékenyebb bőrre is biztonságosan alkalmazható. A glicerin nedvességmegkötő hatásával sikerrel ellensúlyozza a szappan lúgos kémhatása miatt kicsit durva hatását.

A hideg eljárásos szappan nem tartalmaz egy halom, az ipari szappankészítés során a szappanhoz hozzáadott, vitatható vagy veszélyes anyagot: habképzőket, mesterséges színezőanyagokat, szintetikus illatanyagokat, keményítő anyagokat, tartósítószereket, szilikont…

A hideg eljárásos szappan környezetbarát alternatívát jelent a tisztálkodásban és a háztartásban is, hiszen a legegyszerűbb, finomítatlan anyagokból készül, és 100%-ban lebomlik, így a környezethez és a bőrödhöz is valóban gyengéd.

Tipp: A hideg eljárásos szappant hagyd jól megszáradni két használat között, mivel az ipari szappanokhoz képest puhább, és könnyebben olvad. A tárolásához érdemes természetes anyagból, például keményfából készült szappantartót választanod.

2 Responses

  1. Rebeka

    Szia Gabi, azt honnan lehet tudni, hogy egy szappan hideg eljárással készült-e vagy sem? Úgy emlékszem még nem láttam ilyet feltüntetve egyik szappan csomagolásán sem.

    • Kocsmáros Gabi

      A hideg eljárásos szappanoknak még akkor is, ha színezék nélküliek, nem teljesen egynemű a színe. Hideg eljárásos szappant általában kézműves kategóriájú szappanoknál van esélyed találni, a gyártótól tudsz érdeklődni, hogy milyen technikával készíti. Sajnos léteznek ilyen információk, amelyek szerintem fontosak lennének, mégsem kötelező feltüntetni őket a csomagoláson. (Ilyen még, például hogy hidegen préselt vagy bio olajokból készült-e a termék például. Nagyon nem mindegy, de előírás szerint a metrós nagykiszerelésű pomace olíva és a termelői hidegen préselt olíva között az INCI-ben semmilyen különbséget nem fogsz látni.) KÉRDEZNI viszont mindig tudsz, és érdemes is! Csak bátran! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük