„Sminklemosás növényi olajjal – de mi van akkor, ha az én bőröm eleve nagyon zsíros?”

téma: letisztítás | 0

„A kozmetikusom szerint az olajok nem olyan jók arclemosáshoz, tisztításhoz.”

„Sminklemosás növényi olajjal – de mi van akkor, ha az én bőröm eleve nagyon zsíros?”

A napokban többen is kérdeztetek az olajos letisztításról. Korábban is írtam már erről itt, de most nézzük át újra.

A bőr-WELLNESS és a reklámok

Egy dolgot tisztázzunk: a bőr zsírosan (és savasan) érzi jól magát.

A zsírt (vagy igazi nevén faggyút) azért termeli a testünk, hogy védje a bőrt, illetve a test saját magát – a bőr segítségével – a környezeti ártalmaktól:

  • a vegyi anyagoktól,
  • a nedvességtől illetve a levegő magas páratartalmától (Balin például nehezen találnánk zsírhiányos bőrű embert),
  • a fizikai behatásoktól (dörzsöléstől, vakarástól).

A reklámokból persze az folyik, hogy a zsír az ördög műve, aki igazán tökéletes, annak nem zsíros a bőre, mert az ugyanolyan gusztustalan és pfujjj, mint bármelyik testnedvünk. Pedig ezeket az anyagokat éppen (a baktériumok és gombák elleni) védekezésképpen termeljük. (Sokat mondó, hogy amikor képet kerestem ehhez a poszthoz, zsíros és/vagy izzadt női arcot egyáltalán nem találtam, csak dokkmunkás férfit, de abból is csak egyet. Mindenki mattosított. Mi a baj ezzel, hogy még a stockfotók között is tabu?? 😮 )

A széttrollkodott bőrflóra

Amikor megbomlik az egészséges bőrflóra, és csökken a zsírtartalom a felszínen, azzal nagyon könnyen elcsúszik a pH is, és akkor aztán baktériumok és gombák hadserege cirkál minden akadály nélkül ki-be.

Az olajos letisztítás lényege a „hasonló hasonlót old” ősi elvén alapul. Eszerint tehát az zsírt zsírral (jelen esetben olajjal) oldjuk.

A habzó letisztítókkal ellentétben az olaj szépen elkeveredik a bőrfaggyúval, az abban található napi szennyeződésekkel, sminkmaradványokkal, és a meleg vizes törölközővel egyben tudjuk mindezt eltávolítani. Ez a módszer olyan gyengéden tisztít, hogy kisbabáknál és nagyon érzékeny bőrnél is teljes biztonsággal alkalmazhatod.

Nem úgy, mint a habzó lemosókat, mivel ezek egész más logikával működnek: mosóaktív anyagaikkal eltávolítanak minden zsírt, majd valamilyen tetszőleges filmképző anyaggal bevonják a bőrt. Ez lehet – jó esetben – egy (finomított) növényi olaj, de mivel hosszabban eltartható, és főleg sokkal olcsóbb megoldás, így többnyire valamilyen kőolaj- vagy szilikonszármazék. Ezek testidegen anyagok, amiket nem tudunk értelmezni, a bőrbe nem szívódnak fel, nem tartalmaznak értékes zsírsavakat, vitaminokat, mint a hidegen préselt növényi olajok.

All right, let’s fight!

Az ilyen és ezekhez hasonló testidegen anyagokra – egyébként teljes joggal – védekezéssel reagál a bőr: a túlzott tisztításra extra zsírt kezd termelni, az állandó fenyegetettségben szegénynek nincs más eszköze. 🙁

A ti visszajelzéseitek az olajos letisztításról

„Érdekesnek tűnt a módszer, hogy tisztításként olajat masszírozzak az arcomra, de kipróbáltam, és szuper volt az érzés! Azelőtt sosem éreztem ilyen tisztának az arcom, mint most, amikor a forró vizes törölközővel leszedem az olajat, és vele a piszkot!” (Tekla)

 

Az a személyes tapasztalatom, és ezt a visszajelzést gyakran hallom tőletek, hogy kifejezetten a zsíros bőrnél van látványos eredménye az olajos letisztításnak. Mivel nem zsírtalanítjuk teljesen, és nem terheljük felesleges, testidegen anyagokkal a bőrt, így végre fellélegezhet, és működhet úgy, ahogy neki élettanilag kényelmes és a legkevésbé megerőltető, és kicsit visszább vehet a „termelésből”. A vízhiányos, idősödő bőr vagy a gyulladt, akár rozaceás bőr is hálás lesz, hiszen neki is megterhelő ám, amikor egy habzó lemosóval teljesen elvesszük tőle azt a csekély kis faggyút, amit kínkeservesen még kiprésel magából. Ezzel a kímélő ápolással pedig hosszú távon késleltethetjük az öregedés jeleit is, hiszen a bőr készletei nem merülnek ki idő előtt.

Milyen olajokat használjunk?

A kérdés inkább az, melyek nem javasoltak:

a magas telített zsírsav tartalmú olajokat és vajakat érdemes kerülni az arctisztításkor, mert ezek megkeményítik a faggyú felszínhez közeli részét, és így könnyen vezethetnek nem kívánt mitesszerekhez. Letisztításhoz NE használjunk kókuszolajat, kakaóvajat, mangóvajat, avokádóolajat.

Amik viszont szuperül hígítják a faggyút, és így finoman a pórus belsejéből is eltávolítanak valamennyi maszatot (anélkül, hogy zsírossá tennék, vagy teljesen kiszárítanák a bőrt): a mandula-, a sárgabarackmag, az olíva-, a szezám-, az argán-, a jojoba-, a dió-, a mogyoró-, a lenmag-, a kendermag-, a feketeköménymag olaj, és a sort hosszan folytathatnánk…

Azt mondanom sem kell, hogy hidegen préselt, illatos, (lehetőleg bio) olajokat keressetek, akár az élelmiszeres részlegen, de még jobb, ha termelőtől. Az illatokkal kísérletezzetek bátran, nem tudtok melléfogni. A kendermagolaj illata olyan, mint frissen kaszált fűvel tisztítanám az arcom, a manduláé és a barackmagé pedig mintha marcipánnal. Nekem ezek a kedvenceim. 🙂

A letisztítást követő lépések

Letisztítás után pH-t korrigálunk egy híg savas oldattal (páldául egy hidrolátummal, a Levendulavíz mindig jó választás, ráadásul hazai kistermelőtől származik), és hidratálunk-táplálunk arcolajjal és/vagy hidratáló arckrémmel.

Még több infót a slow arcápolási rutinról itt, az Arclemosó mandulaolajról pedig itt találsz.