A hidrolátumokról

téma: tudatosság | 0

A hidrolátumok, vagy más néven aromavizek, az aromaterápia egyik alapkövei – úgy vettem észre – gyakorlatilag ismeretlenek Magyarországon. Amióta én megismertem őket, naponta fogyasztom, és egyszerűen nem tudok betelni velük.

Most, hogy végre nem kell már kabátot vennünk, arra gondoltam, írok róluk, ismerjétek meg, és használjátok őket ti is, nyáron különösen nagy hasznukat vehetjük.

Mi a hidrolátum?

A hidrolátumok a növények többnyire illatos, vizes kivonatai, amelyek a gőzlepárlás során keletkeznek. Az egyik legegyszerűbb növényi kivonat, amely minimális környezeti terheléssel hozható létre, így a fenntartható slow szépségápolás nélkülözhetetlen része.

Hogyan készül?

Az illóolajok egy része gőzlepárlással készül.

A forrásban lévő víz gőzét egy zárt rendszerben átengedik a növényi részeken, például a levendula virágán. A gőz kioldja a növényből az illóolajat is, ami ekkor még keveredik a vízzel. A vizet ezután lecsapatják egy hideg felületen (igen, pont, mint a pálinkafőzésnél, csak itt nem a növényt magát melegítik, hanem a vizet alatta). A lecsapódott víz a hidrolátum, amelynek a tetején úszik az illóolaj. A két részt végül különválasztják.

A hidrolátum tehát az a víz, ami átjárta az aromás növényt, és amiben még az illóolaj leválasztása után is találhatók illóolaj maradványok, illetve a növény vízben oldható hatóanyagai.

A hidrolátumok jóval gyengédebben hatnak, mint az illóolajok, és ugyanarra használhatók, mint az illóolajuk, de azokkal ellentétben a hidrolátumokra nincs ellenjavallat. Vízként természetesen zsírokkal nem, csak vizes anyagokkal keverednek.

Mire használhatod a virágvizeket?

Szinte bármire, amire vizet használnál, és amit szeretnél némi hatóanyaggal is megtoldani. Frissítő arctonikként éppen úgy megállják a helyüket, mint szájvízként vagy letisztítóként. De tehetsz belőlük egy evőkanálnyit bármilyen italba, hogy az frissítő vagy éppen a nyugtató hatásukat élvezhesd. A lepárolt növénytől függően a virágvizek lehetnek fertőtlenítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatásúak.

Én erre használom a hétköznapokban…

Afta vagy szájüregi fertőzés esetén fogmosáskor 100 ml vízhez adjunk egy-két evőkanálnyi kakukkfűvizet, és ezzel öblögessünk.

Friss natúrkozmetikumok készítésekor a vizes fázist készíthetjük részben vagy egészben hidrolátumból.

Arctisztítás után (olaj, szappan vagy arctej használata után) a bőrünknek megfelelő hidrolátummal átitatott vattával töröljük át a bőrt. Ez visszaállítja a bőr egészséges pH-értékét, és a lepárolt növénytől függően célzott hatást érhetünk el.

Agyaggal és kevés hidegen sajtolt olajjal, esetleg illóolajjal elkeverve készíthetünk belőle mélytisztító pakolást is.

Nyári hőségben spriccelős flakonban tarts a táskádban levendula-, menta- vagy damaszkuszi rózsavizet, pillanatok alatt felfrissülhetsz vele. Levendulavizet én szoktam például a játszótérre is vinni magammal, és ha horzsolás van, befújom vele, ha hiszti van, akkor a lányom homlokára-arcára spriccentek belőle óvatosan. Bibi esetén pillanatok alatt csillapítja a fájdalmat, nyugtat és fertőtlenít is egyben.

A belső hidratáció érdekében egy liter vízbe egy-két evőkanálnyi levendulavizet teszek. Ilyet már talán kóstoltál, ha jártál nálam. Naponta legfeljebb 1-2 evőkanálnyi hidrolátum fogyasztható belsőleg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.